Dementheek

Wat is een dementheek?
In een dementheek kun je van alles vinden omtrent het ouder worden (met dementie). Van informatieve boeken of boeken geschreven door mantelzorgers die hun ervaring delen, tot een elektronische pillendoos, een radio, telefoon of een klein apparaatje die je locatie deelt en waar je de SOS knop kan inschakelen (GPS tracker) en nog meer…

Al die nieuwe technologieën kunnen best moeilijk zijn om te begrijpen, daarom is er altijd iemand aanwezig in de dementheek die u uitleg kan geven.

U kunt de spullen uit de dementheek 1 tot 2 weken lenen. Zo kunt u kijken of het wat voor u is. Mocht het bevallen dan kunt u het geleende product van ons kopen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Tristan v/d Jagt, hij is aanwezig op woensdag, donderdag en vrijdag.

Wilt u weten wat er nog meer in de dementheek aanwezig is?
Kom eens een kijkje nemen in onze kast in het kantoor!

 

Dementheek bij ontmoetingscentrum    Gebouw Irene Aalsmeer
Iedere week op woensdag geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur

Iedere woensdag is de dementheek geopend in het ontmoetingscentrum in gebouw Irene. Hier kunnen mensen met dementie en hun mantelzorgers terecht voor informatie, het lenen van materialen én informatie & advies.

De komende jaren zal het aantal thuiswonende mensen met dementie toenemen, ook in Aalsmeer. De mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben behoefte aan de juiste ondersteuning. Voor de mensen met dementie is het van belang om zolang mogelijk zelfstandig te blijven, voor mantelzorgers is het van belang dat zij ontlast kunnen worden om de zorg voor hun naaste langer vol te houden.
Er komen steeds meer technische middelen op de markt die ondersteuning kunnen bieden. Het wordt lastig om te overzien welke producten er op de markt zijn en hoe werkt het. Veel mensen zijn nog onbekend met de mogelijkheden. De dementheek is er om de mensen en hun mantelzorger te voorzien van informatie, advies en helpt met de werking van een bijpassend product en biedt de mogelijkheid om dit thuis uit te proberen. Er is tevens een grote hoeveelheid boeken en dvd’s beschikbaar.
U bent van harte welkom. De dementheek is geopend op iedere woensdag van 10.00 uur tot 13.00 uur en op andere dagen op afspraak. De dementheek bevindt zich in gebouw Irene, Kanaalstraat 12 in Aalsmeer. Voor vragen of meer informatie kunt u bellen naar 06-22468574 of mailen naar ontmoetingscentrum@zorgcentrumaelsmeer.nl

Uitleenregels

  1. Lenen van materiaal kan alleen als u uw gegevens achterlaat en een bruikleenovereenkomst tekent.
  2. De uitleentermijn van materialen is verschillend en afhankelijk van het product zelf.
  3. U krijgt een uitleenbriefje mee met de afspraken.
  4. Maximaal uit te lenen: twee materialen en 2 boeken of DVD’s.
  5. Er wordt van u verwacht dat u voorzichtig met het materiaal omgaat.
  6. Als er eventuele defecten en/of onvolledigheden zijn, dient u dit te melden bij de DemenTheek. De kosten zullen in rekening worden gebracht.
  7. Er geldt een minimum uitleentermijn, dit is per product verschillend.

Binnenkort hopen wij het assortiment uit te breiden met

Een duo fiets

Een robot kat

Een gps horloge

Deelnemers onderzoek FindMyApps: Apps voor mensen met geheugenproblemen

Zoekt u leuke activiteiten die aansluiten bij uw interesses? Heeft u of uw naaste soms wat hulp nodig bij dagelijkse bezigheden? Bent u geïnteresseerd in technologie?

Als uw antwoord op een of meer van deze vragen ja is, dan heeft u misschien interesse om deel te nemen aan het FindMyApps project!

Onderzoekers van het VUmc zijn op zoek naar mensen met een (lichte) dementie, die drie maanden een tablet (gratis) willen lenen, of die al een tablet gebruiken.

Voor mensen met geheugenproblemen kan het moeilijker worden om sociaal bij te blijven en om dagelijkse activiteiten te ondernemen. Een tablet – zoals een iPad – beschikt over heel veel nuttige en leuke apps waardoor zelfredzaamheid wordt ondersteund. Het kan alleen moeilijk zijn om te leren hoe die apparaten werken.

In het kader van het FindMyApps project, bieden we een (gratis) training aan. Daarboven wordt u ondersteund om apps te vinden, die aansluiten bij uw behoeften, interesses en mogelijkheden.

U kunt op onze website meer informatie lezen en ons nieuw informatiefilmpje kijken: https://findmyapps.onderzoek.io

Wilt u meedoen of meer weten? Neem dan contact op via:

E-mail: d.n.neal@amsterdamumc.nl

Telefonisch: 020-7884512