Fase 2: NA DE DIAGNOSE
In dit stadium van dementie komen er steeds meer symptomen en klachten die het dagelijkse leven meer en meer beïnvloeden
Op deze pagina vindt u onderstaande informatie:
Een casemanager is een specialist op het gebied van dementie. Een casemanager kan u helpen de juiste hulp te krijgen
De weg vinden in alle wetten, regels en zorgmogelijkheden rondom dementie is best ingewikkeld. Een casemanager helpt hierbij. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg. Zo helpt de casemanager om te gaan met de ziekte en met de gevolgen ervan in het dagelijks leven.
Een casemanager wordt vaak gezien als steun en toeverlaat. Een casemanager staat naast een persoon met dementie vanaf de diagnose tot aan het overlijden of opname in een verpleeghuis. Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt. Een casemanager helpt bij:
Een casemanager dementie kan via de huisarts aangevraagd worden.
Een casemanager is getraind in het omgaan met dementie en herkent weerstand of hulpweigering. Welke ondersteuning de casemanager geeft is afhankelijk van de hulpvraag. Een casemanager komt bij u thuis en is daarnaast telefonisch en op aanvraag beschikbaar.
Contactinformatie van de diverse organisaties die casemanagement leveren vindt u aan de rechterzijde van de pagina.
Amstelring
Voor cliënten Wijk Service Centrum 020-3335700
Voor professionals de website: Beterwijkzorg.nl
Zorgcentrum Aelsmeer
Drie Kolommenplein 1J
1431 LA Aalsmeer
Casemanager Yvon Molenkamp
Mail: ymolenkamp@zorgcentrumaelsmeer.nl
Tel: 0297-820966
Zorgcentrum ’t Kloosterhof
Clematisstraat 16
1431 SE Aalsmeer
Wijkverpleegkundige en Casemanager
Petra Scheewe
p.scheewe@zorgcentra-meerlanden.nl
tel: 0297-326970 / 06-31939049
In dit stadium van dementie komen er meer symptomen en klachten, welke steeds meer het dagelijks leven zullen beïnvloeden. Er rijzen dan vragen als wat er nodig is om op een prettige wijze zelfstandig te blijven wonen.
De huisarts is de aangewezen persoon om onderzoek te doen en een diagnose stellen en indien nodig te verwijzen naar specialisten.
In dit stadium is het van belang niet alleen naar de medische kant te kijken, maar ook naar andere facetten van het dagelijks leven
Wanneer u naar beneden scrolt met uw muis vindt u meer informatie zoals:
Een casemanager begeleidt thuiswonende mensen met dementie en hun naasten tijdens het hele proces. De casemanager heeft oog voor de behoeften van de dementerende en van de mantelzorger. Het wordt in veel gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar, wanneer dit niet het geval is kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente via het Sociaal loket.
Casemanagement in Aalsmeer wordt georganiseerd door:
Als u door ziekte, een aandoening of beperking niet meer in staat bent zelf uw huishouden te doen en u heeft daarvoor geen oplossing voorhanden, dan kunt u dit bespreken met de consulent van het Sociaal loket. De consulent zoekt samen met u naar de beste oplossing.
De gemeente Aalsmeer heeft met een aantal leveranciers van huishoudelijke hulp een contract gesloten:
Voor deze voorziening bent u een eigen bijdrage verschuldigd, die wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).
Daarnaast is er ook de mogelijkheid van particuliere thuiszorg.
Aalsmeer voor Elkaar, de vrijwilligersorganisatie binnen Aalsmeer biedt vrijwillige hulpverlening aan ouderen binnen Aalsmeer. Dit kan in de vorm zijn van sociaal contact (praatje maken, koffie drinken) of praktische hulp (Boodschappen doen, wandelen etc)
De veranderingen bij een dementerende hebben ook gevolgen voor partner, familie en andere direct betrokkenen. Er zijn mogelijkheden om de woning beter geschikt te maken om daar zo lang mogelijk en veilig te kunnen blijven wonen, te denken aan: hitte- en rookmelders, gasdetectoren maar ook specifieke aanpassingen in de woning zoals trapliften e.d.
Verder kan personenalarmering worden aangevraagd om in geval van nood hulp in te roepen.
Als het voor u moeilijker wordt om zelfstandig te blijven wonen in uw huis vanwege een langdurige ziekte of een beperking en u ziet zelf geen oplossing, dan kunt u dit melden bij het Sociaal loket.
Tijdens een gesprek met een consulent van het Sociaal loket wordt eerst gekeken wat u zelf kunt doen om uw woning veilig en geschikt te maken. Ook kijkt de consulent naar mogelijke belemmeringen in de toekomst. Het kan zijn dat u geholpen bent met een aanpassing aan uw woning, zoals het verwijderen van drempels of het aanbrengen van een douchezitje. Grotere aanpassingen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een traplift of de verbouwing van een badkamer.
Voor deze voorziening bent u een eigen bijdrage verschuldigd, die wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).
van de Gemeente.
Met personenalarmering is het mogelijk om bij een noodsituatie in huis gemakkelijk hulp in te roepen. Personenalarmering wordt in Aalsmeer aangeboden door Participe Amstelland en Zorgcentrum ’t Kloosterhof.
Indien er een medische noodzaak is voor het aanschaffen van een alarmering dan is vergoeding van de kosten in de meeste gevallen mogelijk. Het hangt ook af van uw zorgverzekeraar en uw verzekeringspakket.
De komende jaren zal het aantal thuiswonende mensen met dementie toenemen, ook in Aalsmeer. De mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben behoefte aan de juiste ondersteuning. Voor de mensen met dementie is het van belang om zolang mogelijk zelfstandig te blijven, voor mantelzorgers is het van belang dat zij ontlast kunnen worden om de zorg voor hun naaste langer vol te houden.
Er komen steeds meer technische middelen op de markt die ondersteuning kunnen bieden. Het wordt lastig om te overzien welke producten er op de markt zijn en hoe werkt het. Veel mensen zijn nog onbekend met de mogelijkheden. De dementheek is er om de mensen en hun mantelzorger te voorzien van informatie, advies en helpt met de werking van een bijpassend product en biedt de mogelijkheid om dit thuis uit te proberen. Er is tevens een grote hoeveelheid boeken en dvd’s beschikbaar.
U bent van harte welkom. De dementheek is geopend op iedere woensdag van 10.00 uur tot 13.00 uur en op andere dagen op afspraak. De dementheek bevindt zich in gebouw Irene, Kanaalstraat 12 in Aalsmeer. Voor vragen of meer informatie kunt u bellen naar 06-22468574 of mailen naar ontmoetingscentrum@zorgcentrumaelsmeer.nl
Een belangrijke basis voor de gezondheid is te blijven bewegen en goed te eten. Indien u niet meer in staat bent uw eigen maaltijden te bereiden, zijn er mogelijkheden om naar een maaltijdvoorziening te gaan of een maaltijd thuis te laten bezorgen.
U kunt maaltijden bestellen bij/via:
Ook zijn er diverse mogelijkheden om op een passende manier in beweging te blijven.
Dit kan bijvoorbeeld door met vrijwilligers van het Rode Kruis te gaan wandelen.
Bij Inloopcentrum Odensehuis in wijkgebouw Irene kunt u op donderdag deelnemen aan “Totaal Vitaal” vanaf 10:30, tevens is er een aantal keren per week een wandelgroep en wel op maandag, dinsdag, donderdag en vanaf 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig, u kunt gewoon binnenlopen.
In Kudelstaart kunt u bij Inloopcentrum Mijns heerlijkheid op donderdagochtend vanaf 10.30 uur deelnemen aan bewegen voor ouderen en op donderdagmiddag is er een wandelgroep waar u zich voor op kunt geven. Wandelen start om 14.00 uur
Bij Zorgcentrum ’t Kloosterhof vinden ook beweegactiviteiten plaats. Als u hierin geinteresseerd bent kunt contact opnemen met Nely Kolle, activiteitenbegeleidster in ’t Kloosterhof
Wanneer het niet meer goed lukt om zelf activiteiten te ondernemen, zijn er mogelijkheden daar stimulans en steun bij te krijgen.
Er zijn verschillende mogelijkheden waar u naar toe kunt gaan om met anderen de dag door te brengen. Voor sommige activiteiten is een indicatie vereist. Neem contact op met de betreffende voorziening om te overleggen wat voor u de beste oplossing is.
Dagstructurering kan op basis van een vrije inloop, of met een indicatie vanuit de Wmo. Het wordt ingezet voor bijvoorbeeld een zinvolle dagbesteding te creëren, structuur te bieden en het opbouwen en onderhouden van sociale contacten. Daarnaast wordt het soms ook ingezet om mantelzorgers te ontlasten.
In Aalsmeer is er een vrije inloop in gebouw de Oude Veiling in de Marktstraat, bij Gebouw Irene (Zorgcentrum Aelsmeer) en bij het Kloosterhof (Zorgcentra Meerlanden). Wanneer er meer begeleiding noodzakelijk is bij de dagbesteding kan er een indicatie dagstructurering vanuit de gemeente aangevraagd worden via het Sociaal loket. De gemeente heeft een contract met Amstelring, Landzijde, Participe Amstelland, Zorgcentra Meerlanden en Zorgcentrum Aelsmeer.
Voor deze voorziening bent u een eigen bijdrage verschuldigd, die wordt berekend en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).
In Aalsmeer zijn er verschillende mogelijkheden voor mantelzorgers om hulp en ondersteuning bij hun zorgtaken te krijgen.
Bijvoorbeeld:
Als je voor een ander zorgt, is het van belang ook goed voor je zelf te zorgen. Partners en andere direct betrokkenen bij een dementerende krijgen te maken met veranderende gedragspatronen. Zij komen in een nieuwe verhouding tot elkaar te staan. Er kan een zware verantwoordelijkheid komen te liggen op de mantelzorger.
Met de ‘Mantelzorg in balanstest’ kunt u zien welk type mantelzorger u bent en lees de tips die in uw situatie van toepassing kunnen zijn.
Voor advies en mantelzorgondersteuning kunt u terecht bij:
Respijtzorg wordt ingezet ter ontlasting van mantelzorgers. Het biedt mantelzorgers de mogelijkheid hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen. Daardoor kunnen zij de zorg beter volhouden.
Het kan ingezet wordt door een tijdelijk verblijf in een instelling of kan ingezet worden in de thuissituatie. Er is geen eigen bijdrage aan verbonden.
Voor respijtzorg kunt u terecht bij:
www.saaraanhuis.nl
amstelland@saaraanhuis.nl
www.homeinstead.nl
info.Amstelland@homeinstead.nl
020-2613847
www.positiefsamen.nl
info@positiefsamen.nl
06-38336883
www.mantelaar.nl
info@mantelaar.nl
085-0643030
www.thuiszorgtotaalamstelland.nl
info@tttamstelland.nl
06-30632356
De mantelzorgconsulent voor gemeente Aalsmeer op het gebied van dementie is Hanneke ten Brinke, zij is bereikbaar via ons algemene nummer 020 333 53 53 en via info@mantelzorgenmeer.nl.
Mantelzorgers kunnen zich aanmelden bij Mantelzorg & Meer. U wordt dan op de hoogte gehouden van onderwerpen die voor hen van belang kunnen zijn, zoals het aanbod aan cursussen, gespreksgroepen, themabijeenkomsten, dag van de mantelzorg en relevant nieuws vanuit de gemeente. Klik hier om u aan te melden
De Alzheimertelefoon biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies bij omgaan met dementie. De Alzheimertelefoon is 7 dagen per week va 9:00-23:00 bereikbaar via het gratis telefoonnummer: 0800-5088
Op deze pagina vindt u onderstaande informatie:
Op deze pagina vindt u onderstaande informatie:
Op deze pagina vindt u onderstaande informatie: